avatar
     
Books

Bijzonder familieverhaal in debuutroman ‘Phineas’ feest’ van Sophie Tak

'Een familie vol eigenaardige personages, die ieder leven in een eigen wereld met eigen problemen, komt na twintig jaar vermoedelijk voor het eerst weer samen op een kraamfeest'

Een familie vol eigenaardige personages, die ieder leven in een eigen wereld met eigen problemen, komt na twintig jaar vermoedelijk voor het eerst weer samen op een kraamfeest. In het boek van Phineas’ feest van schrijfster Sophie Tak uit Deventer, komen de vijf verschillende personen uit één familie om de beurt aan het woord. Ik moest even wennen aan de niet alledaagse namen van deze types zoals Hilmar, Adelien en Tanneke, maar las de roman toch in twee avonden uit. Boekentip voor deze herfst: Phineas’ feest van Sophie Tak. 

Phineas  is de jongste telg van de familie Ouwenaar. Het is de pasgeboren baby van Lea, die haar gescheiden ouders Hilmar en Tanneke, haar ontspoorde broer Johannes en haar zus Adelien uitnodigt voor het kraamfeest van haar pasgeboren baby. Dat is opmerkelijk, want het gezin is twintig jaar geleden uiteen gevallen. Door de psychische problemen van zoon Johannes, is het gezinsleven van de familie flink verstoord geraakt. Vader Hilmar is buiten gaan leven, moeder Tanneke is depressief geworden en zus Adelien gaat volledig op in haar baan als hersenwetenschapper. Lea heeft zich gestort op een druk gezinsleven met veel kinderen op de Distelvlinderlaan 38, maar hoeveel kinderen ze ook baart, ze voelt zich vooral heel alleen.

Geestesziekten

Alle personages komen eenieder uitgebreid aan het woord, waardoor je de gehele familie als lezer goed leert kennen. Het mooie aan dit boek is, is dat je leest hoe verschillend de vijf verschillende personen hun gezamenlijke geschiedenis hebben beleefd. Hoewel de geestesziekten in dit boek extreem zijn, kun je je hier als lezer goed in herkennen. Wat Sophie Tak knap heeft gedaan, is dat je uiteindelijk van alle karakters in dit boek gaat houden. Je leert ze zo goed kennen, dat je de niet alledaagse keuzes die ze maken zelfs een beetje gaat begrijpen. Ook is het bijzonder om te lezen en te voelen hoeveel invloed iedereen op elkaar heeft, zonder dat ze als gezin met elkaar samenleven. Je wordt zo in het verhaal gezogen dat je graag wil weten wat voor afschuwelijke dingen er in dit gezin zijn voorgevallen; waarom worstelen de gezinsleden zo met het leven?

Op het kraamfeest van Lea’s zoon Phineas komen de vijf voor het eerst weer bij elkaar, althans: als iedereen komt. Omdat je het hele boek weet dat er wordt toegewerkt naar de dag dat de bijzondere mensen elkaar weer zien, leest het boek als een trein. En als iedereen dan komt, zou het dan goed gaan, is de vraag die mij gedurende het lezen van het boek bezighield. Het zal je niet verbazen dat het einde van het boek absurder is dan je zelf kan bedenken… Overigens is Phineas’ feest het tweede boek dat ik deze zomer las van een auteur uit Deventer: ook Dagboek van een verloskundige is een absolute aanrader als je nog op zoek bent naar een interessant boek.

Phineas’ feest  is gepubliceerd bij uitgeverij Ambo Anthos en kost €21,99. Je bestelt het boek hier.

Booking.com